fbpx

„Св. Иван Рилски” добави към мерките, които взима за недопускане на заразяване с COVID-19

София. УМБАЛ „Св. Иван Рилски” добави към мерките, които взима за недопускане на заразяване с COVID-19 на територията на болницата, пет нови UV-C лампи за дезинфекция на повърхности и въздух, които са последно поколение. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

В рамките на 5 минути лампите убиват 99,5% от всички микроорганизми в това число и вируси, което ги прави незаменими в настоящата пандемична обстановка.

Три от уредите са подвижни. Заедно с късия им период на действие това позволява да се стерилизират неограничен брой помещения. В зависимост от мощността на лампата тя може да се използва за площ от 400 кв м. Тази пряка дезинфекция се провежда в отсъствие на хора, растения, животни, тъй като UV-C облъчването е вредно за здравето. Затова лампите се настройват дистанционно за работа, а в случай че в помещението непредпазливо влезе човек, те веднага се изключват сами.

Две от лампите, които се използват в лечебното заведение, могат да работят и в присъствието на хора. Става въпрос за облицовани UV-C лампи, които засмукват микроорганизми само от въздуха и го дезинфекцират. Те извършват дезинфекция на площ от 60 кв.м. или 160 куб. метра въздух. При циркулация на заразен въздух с бактерии и вирусни частици те падат и се наслагват върху легла, медицински предмети, бюра кресла, подове. Затова лампите за UV-C за стерилизация на въздуха от микроби и вируси са монтирани в чакалните и пред клиничната лаборатория, където има най-голям поток от пациенти.

UV-C светлината е терминатор за вътреболнични инфекции. Неслучайно FDA (Американската агенция за безопасност на храните и лекарствата) препоръчва такива уреди за болнични заведения: операционни зали, инфекциозни отделения, реанимации и др. като златен стандарт за дезинфекция.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше първото лечебно заведение, което монтира на входа си и специална машина за дезинфекция. Чрез дюзи, през които се отделя фина мъгла от дезинфекционен разтвор, дрехите и обувките на пациентите идващи отвън се обработват като по този начин се намалява рискът от предаване на вируса.

UV светлината е невидима за човешко око.
В зависимост от дължината на вълната може да бъде UV-A (червена светлина) – термокамери, UV-B (солариум) или UV-C (за дезинфекция и стерилизация).

UV-C cветлината убива патогенните микроорганизми чрез деактивация на ДНК-то (димеризация), премахвайки способността им да изпълняват основните си функции.
Най-ефективна е дезинфекцията при дължина на вълната от 254 нанометра. С тази дължина на вълната работят всички лампи, монтирани в УМБАЛ „Св.Иван Рилски”.

Споделете новината:

Още новини

Иновация от Интербизнес – Higo

 Интелигентно устройство което ви позволява да извършите преглед при вашия лекар – Дистанционно! Едно устройство!Диагнозата се основава на цялостен медицински преглед„Създаден съм по такъв начин,

ПРИЛОЖЕНИЕТО НА НАНОСРЕБРОТО КАТО МЕТОД ЗА БЕЗОПАСНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ПОПУЛЯРНО

Във видеото по- долу можете да видите уникални портали за дезинфекция, през които минават журналистите преди традиционната годишна пресконференция на президента на Русия Владимир Путин.

Запитване за оферта

Ще отговорим в най-кратък срок на предоставения от Вас имейл.