fbpx

Изкуственият интелект навлиза в сферата на е-Здравеопазването

В условия на цифрова трансформация и все по-бързо развиващи се технологии най-сетне и у нас можем да говорим за необходимостта и приноса на иновативните методи в социално-значими сектори. Един от които е здравеопазването.

Багодарение на 14-ата Национална Конференция по е-Здравеопазване днес Inter Business 91, официален дистрибутор на Braster за България, имаше възможността да представи как изкуственият интелект може да бъде водещ при ранна диагностика на ракови заболявания на млечната жлеза. Именно той е един от ключовите области, заедно с цифрови хъбове за съхранение и обмен на данни и суперкомпютри за скоростни изследвания и ранно засичане на по-тежки болести, които българският еврокомисар Мария Габриел очерта като приоритети на ЕС в сферата на дигиталните технологии по време на конференцията. Според госпожа Габриел, смартфонът, който днес всеки притежава, може да работи повече в областта на здравеопазването, най-вече чрез приложения, които да следят различни процеси в човешкия организъм.

Технологията Braster е създадена в Полша като научен проект, реализиран с финансиране по линия на европейските фондове, който работи именно по този начин. Термографските изследвания на даден пациент се обработват от автоматичен софтуер. При отсъствие на регистрирана патология, резултатите се получават в акаунта на лекаря до 5 минути, при съмнение за наличие на патология, системата изисква попълване на допълнителни данни за даден пациент и термографските снимки се преглеждат допълнително от квалифициран рентгенолог.

Проектът тръгна преди 11 години в много по-трудни условия. Днес обаче можем да се похвалим не само с присъствието му в българските болници, но и с изследвани над 1 000 жени само за няколко месеца. Това ни дава надежда, че здравеопазването и у нас гледа на телемедицината и изкуствения интелект като на равностоен партньор в областта на превенцията.

Споделете новината:

Още новини

Г-жа Людмила Зафирова отличена в категория „женско предприемачество“ от Първа Инвестиционна Банка

Екипът на фирма “Интер Бизнес 91” ЕООД поздравява своя управител г-жа Людмила Зафирова за получената награда за “женско предприемачество” от Първа Инвестиционна Банка на традиционната

Иновация от Интербизнес – Higo

 Интелигентно устройство което ви позволява да извършите преглед при вашия лекар – Дистанционно! Едно устройство!Диагнозата се основава на цялостен медицински преглед„Създаден съм по такъв начин,

Запитване за оферта

Ще отговорим в най-кратък срок на предоставения от Вас имейл.