fbpx

Конференция на тема „Иновации в полската телемедицина”

На 12.04.2023г. в Полския културен институт в гр. София се проведе Конференция на тема „Иновации в полската телемедицина”.

Конференцията беше организиранизирана от Посолството на Република Полша в София и открита от г-жа Ивона Якушко- Дудка- заместник- посланик на Република Полша. Встъпителни думи и поздравителен адрес отправи също така и  д-р Динко Странски- заместник-министър на здравеопазването на Република България. Управителя на фирма Интер Бизнес 91, г-жа Людмила Зафирова представи полските компании, на които Интер Бизнес 91 е официален представител за България.

На Конференцията  бяха изложени основни проблеми на българското здравеопазване по отношение на въвеждането на телемедицински услуги.

Също така бяха представени добрите практики на Полша.

Над 17 млн. потребители в Полша вече имат акаунт в интернет и ползват различни здравни приложения, като дистанционното здравеопазване печели все повече последователи. По време на COVID пандемията полската държава е осигурила безплатно за ползване в дома десетки хиляди пулсоксиметри, които са били свързани с централизирана система за анализ и мониторинг, благодарение на което са били спасени 5000 човешки живота, сочат данните от последните години.   

 От 2020 г., когато е било поставено началото до днес са издадени 1,5 млрд. електронни рецепти и 122 млн. електронни направления за специалист, а електронното здравно досие е признато като документ от първостепенно значение за полското здравеопазване. Тези медицински услуги стават все по-предпочитани, защото са с ниска цена, пестят време, улесняват достъпа и се оказват бариера пред злоупотреби с публични средства, отчитат експерти.

Електронните рецепти, които издават полските лекари вече са трансгранични и имат валидност в още няколко страни – Хърватска, Финландия, Естония, както и в няколко области на Испания, като идеята е те да се приемат във все повече европейски държави.

Кардиология и кардиологична рехабилитация, гериатрия, психиатрия, захарен диабет, палиативни грижи – това са областите, в които според прогнозите на специалистите дистанционният мониторинг и телемедицинските грижи ще навлизат най-бързо.

Про Плюс:

Тема: „Как се създава комплексна екосистема за успешно внедряване на телемедицински решения в системата на здравеопазването и спорта”

Презентатор:  Йежи Шевчик- Председател на УС на „Про-ПЛЮС”

– компания производител на различни видове мобилни устройства за

– телемониторинг и кардиологична рехабилитация на пациенти, както и на софтуер за съхранение на данни;  “Интер Бизнес 91” ЕООД е офииален представител и партньор на “Про ПЛЮС” в сферата на телемедицината.

– от над 20 години развива кардиологичния телемониторинг  в Полша и чужбина;

– производител на холтера “Ехо Мини”, използван в България;

– разработчик на уеб базираната платформа за съхранение и визуализация на данни.

Компанията притежава около 80% от пазара на телемедицински решения вПолша, като някои от най- големите й клиенти са:

 •  Кардиологичен институт в Анин, Варшава;
 •  Полско- американски сърдечни клиники;
 •  Военно- медицински университет;
 •  “Телемедицина Полша” АД;
 •  Варшавски медицински университет;
 •  Про ПЛЮС също така работи в 11 страни по света;
 • Кралска болница в Саудитска арабия;
 •  Индонезия.

Брастер Про:

Тема: „Контактна термография с помощта на изкуствен интелект-   необходим елемент за ефективността на профилактиката на рак на гърдата. Гърдите с плътна структура- най- новите препоръки на FDA”

Презентатор:  Дариуш Каролак – Председател на УС на „Брастер”

Полската компания BRASTER S.A. съществува на пазара от 10 години, като учените на BRASTER S.A. създадоха през това време иновативна, патентована технология за производство на течно-кристална емисия.

Откритието на Braster представлява специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата, върху матрицата се появява цветно изображение (благодарение на уникалните характеристики на течните кристали), което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан. Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои ‘дермотермалния ефект’, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора.

HigoSense: 

Тема: „Хиго – революция в телемедицинското здравеопазване и първичните здравни грижи” 

Презентатор:  Валерия Кошел, мениджър бизнес развитие на „ХигоСенс”

 • Higo Sense е компания, която разработва телемедицинска система. Тя позволява на пациентите да измерват температурата, да слушат сърцето и белите дробове, да правят снимки на гърлото, ухото и кожата и да изпращат тази информация до лекарския кабинет, без да се налага да ходят там.
 • Системата Higo вече ефективно се въвежда в целия свят, напр. в Полша, Румъния, Холандия, Белгия, Англия, Унгария, в Република Южна Африка и от април, 2023 г. – в България
 • Системата Higo значително подобрява ефективността на здравеопазването в следните области:
 • Превантивни консултации в училища и детски градини;
 • Мониторинг на хора с хронични заболявания;
 • Лекарски консултации от разстояние в аптеки, пунктове за изследвания и др;
 • Медицинска грижа 24/7 в домове за стари хора;
 • Телемедицина в домашни условия.

С напредване на технологиите въпросът за електронното здравеопазване става все по-актуален. И докато сме още далече от системното приложение на дигиталните услуги в медицината, в община Пловдив вече работи пилотен проект на ИнтерБизнес 91, който помага на педагозите и родителите да се чувстват по-спокойни за здравето на малчуганите. Повече за него разказаха Анелия Божанова, директор на ДГ „Малкият принц”, и Антоанета Златанска, директор на ДГ „Чучулига” – двете детски градини, в които той се прилага.

Дистанционен кардиологичен мониторинг, контактна термография като допълващ метод за диагностика на рак на гърдата, наблюдение на възрастни и хронично болни хора по домовете, регистриране и предаване на данни на деца към личните им лекари, са част от областите на приложение, в които има натрупан български опит, стана ясно по време на конференцията.

Споделете новината:

Още новини

Г-жа Людмила Зафирова отличена в категория „женско предприемачество“ от Първа Инвестиционна Банка

Екипът на фирма “Интер Бизнес 91” ЕООД поздравява своя управител г-жа Людмила Зафирова за получената награда за “женско предприемачество” от Първа Инвестиционна Банка на традиционната

Иновация от Интербизнес – Higo

 Интелигентно устройство което ви позволява да извършите преглед при вашия лекар – Дистанционно! Едно устройство!Диагнозата се основава на цялостен медицински преглед„Създаден съм по такъв начин,

ПРИЛОЖЕНИЕТО НА НАНОСРЕБРОТО КАТО МЕТОД ЗА БЕЗОПАСНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ПОПУЛЯРНО

Във видеото по- долу можете да видите уникални портали за дезинфекция, през които минават журналистите преди традиционната годишна пресконференция на президента на Русия Владимир Путин.

Запитване за оферта

Ще отговорим в най-кратък срок на предоставения от Вас имейл.