fbpx

Скринингови прегледи за рак на гърдата сред специалистите по здравни грижи

В периода от 03 до 05.07.2019 г. в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен сред специалистите по здравни грижи се проведоха профилактични скринингови тестове за рак на гърдата по метода на контактна термография. На изследване бяха подложени около 35 медицински специалисти.

Прегледите се проведоха по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). От Асоциацията желаят да се организират прегледи сред желаещите медицински сестри по метода на контактна термография BRASTER PRO на все повече места и в повече лечебни заведения. Дотук бяха прегледани също така и желаещите здравни специалисти от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”, София; УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив като се очаква и други болници в различни градове в страната да се включат в инициативата.

Очакваме също така прегледите в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен да продължат след около месец предвид големия интерес към изследването.

За метода на изследване:  Системата е разработена от полската компания BRASTER и се основава върху десетилетния опит на полски учени, занимаващи се с развитието на контактната термография. Иновативното откритие представлява специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение, което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан.

Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои „дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. Клиничните изследвания дотук показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм.

Предимства на системата BRASTER PRO са, че няма облъчване (както е при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, лесно и бързо- отнема не повече от 15 минути, методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите.

Системата е приложима за скринингови програми за изследване за рак на гърдата; за изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрининг; за изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1  и BRCA2; за жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия; за жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи; за следене на състоянието на гръдни импланти; изследването може да се направи в комбинация с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог, ОПЛ);

Споделете новината:

Още новини

Г-жа Людмила Зафирова отличена в категория „женско предприемачество“ от Първа Инвестиционна Банка

Екипът на фирма “Интер Бизнес 91” ЕООД поздравява своя управител г-жа Людмила Зафирова за получената награда за “женско предприемачество” от Първа Инвестиционна Банка на традиционната

Иновация от Интербизнес – Higo

 Интелигентно устройство което ви позволява да извършите преглед при вашия лекар – Дистанционно! Едно устройство!Диагнозата се основава на цялостен медицински преглед„Създаден съм по такъв начин,

Запитване за оферта

Ще отговорим в най-кратък срок на предоставения от Вас имейл.