fbpx

Организиране на профилактични скринингови прегледи с BRASTER

На 16 април в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив беше организирана презентация на тема „Ранен скрининг за рак на гърдата”.

На презентацията присъстваха 50 старши медицински сестри на лечебното заведение, а срещата беше организирана с любезната помощ на главната сестра на болницата г-жа Ивелина Божинова.

На презентацията бяха изнесени последни данни относно заболяването рак на гърдата в България. Статистиката сочи, че годишно новодиагностицираните жени с рак на гърдата са над 3 500 и се наблюдават между 1000 и 1200 летални случая на година.

Освен това, налице е едно своеобразно „подмладяване” на заболяването, ракът на гърдата обхваща все по- млади жени. В същото време дамите под 50- годишна възраст са предразположени към по- агресивни форми на рак на гърдата. Установено е, че при по- младите жени туморът може да удвои размерите си за 80 дни!

На срещата беше представен и иновативния метод за ранен скрининг за рак на гърдата чрез контактна термография BRASTER PRO.

Срещата със специалистите по здравни грижи в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив е по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Основната цел на мероприятието е да се организират прегледи сред желаещите медицински сестри по метода на контактна термография BRASTER PRO. По този начин от Асоциацията желаят да обърнат специално внимание върху здравето на здравните специалисти и да им отделят време за профилактични прегледи за рак на гърдата, както и да дадат гласност за разпространението на заболяването и нуждата от ранен редовен скрининг.

За метода на изследване:  Системата е разработена от полската компания BRASTER и се основава върху десетилетния опит на полски учени, занимаващи се с развитието на контактната термография. Иновативното откритиепредставлява специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение, което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан.

Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои „дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. Клиничните изследвания дотук показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм.

Предимства на системата BRASTER PROса, че няма облъчване (както е при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, лесно и бързо- отнема не повече от 15 минути, методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите.

Системата е приложима за скринингови програми за изследване за рак на гърдата; за изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрининг;за изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 иBRCA2; за жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия; за жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи; за следене на състоянието на гръдни импланти; изследването може да се направи в комбинация с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог, ОПЛ);

 

Споделете новината:

Още новини

Г-жа Людмила Зафирова отличена в категория „женско предприемачество“ от Първа Инвестиционна Банка

Екипът на фирма “Интер Бизнес 91” ЕООД поздравява своя управител г-жа Людмила Зафирова за получената награда за “женско предприемачество” от Първа Инвестиционна Банка на традиционната

Иновация от Интербизнес – Higo

 Интелигентно устройство което ви позволява да извършите преглед при вашия лекар – Дистанционно! Едно устройство!Диагнозата се основава на цялостен медицински преглед„Създаден съм по такъв начин,

Запитване за оферта

Ще отговорим в най-кратък срок на предоставения от Вас имейл.