fbpx

В„Св. Георги” се проведоха профилактични скринингови прегледи за рак на гърдата сред специалистите по здравни грижи

В периода от 07 до 13.05.2019 г. в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив сред специалистите по здравни грижи се проведоха профилактични скринингови тестове за рак на гърдата по метода на контактна термография. На изследване бяха подложени около 40 медицински специалисти.

Прегледите се проведоха по инициатива на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). От Асоциацията желаят да се организират прегледи сред желаещите медицински сестри по метода на контактна термография BRASTER PROна все повече места и в повече лечебни заведения. Дотук бяха прегледани също така и желаещите здравни специалисти от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”, София, като се очаква и други болницив различни градове в страната да се включат в инициативата.

За метода на изследване:  Системата е разработена от полската компания BRASTER и се основава върху десетилетния опит на полски учени, занимаващи се с развитието на контактната термография. Иновативното откритиепредставлява специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение, което представлява разпределението на температурата във вътрешната тъкан.

Контактната термография е метод за функционално изобразяване на даден орган. В основата на контактната термография стои „дермотермалният ефект”, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни неопластични лезии. Това явление може да се прояви по повърхността на гърдите, под формата на локални температурни аномалии. Повишеният брой кръвоносни съдове води до повишена температура в зоната, засегната от тумора. Клиничните изследвания дотук показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм.

Предимства на системата BRASTER PROса, че няма облъчване (както е при мамографията), изследването е безболезнено за пациента, лесно и бързо- отнема не повече от 15 минути, методът е подходящ за всички жени без оглед на възрастта, размера и тъканта на гърдите.

Системата е приложима за скринингови програми за изследване за рак на гърдата; за изследване на жени под 50 г.- т.е. извън програмите за скрининг;за изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 иBRCA2; за жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонално- заместителна терапия; за жени на възраст над 50 г. за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи; за следене на състоянието на гръдни импланти; изследването може да се направи в комбинация с редовен преглед на пациента в лекарски кабинет (при гинеколог, ОПЛ);

Споделете новината:

Още новини

Прегледи на гърда с иновативната система BRASTER PRO през месец юли организира медицински център „СВЕТА МАРИНА“ – Плевен за своите пациенти

Системата Braster Pro работи по метода на контактната термография. Изследването е с продължителност около 20 минути, като резултатите се изпращат към телемедицински център за разчитане.

Запитване за оферта

Ще отговорим в най-кратък срок на предоставения от Вас имейл.